Proteser

Implant & Esthetic Center

Proteser är avtagbara ersättningar för förlorade tänder. De kan alltså tas ut och stoppas tillbaka i munnen. Det tar tid att bli van vid proteser. Känslan blir aldrig densamma som med egna tänder, även om dagens proteser ser naturliga ut och är bekvämare än någonsin.

Det finns i huvudsak två typer av proteser: helprotes och delprotes. Din tandläkare hjälper dig att välja vilken typ av protes som passar dig beroende på om alla dina tänder ska ersättas. Om det finns tänder kvar som kan användas för att fästa en delprotes är det oftast en fördel.

Hur proteser fungerar
En helprotes består av tandköttsfärgat akrylatplast med tänder av plast eller porslin. Överkäksprotesens bas täcker gommen (taket i munhålan) medan protesen till underkäken är formad som en hästsko för att tungan ska få plats.

Proteser specialtillverkas av en tandtekniker efter ett avtryck som tagits i din mun. Din tandläkare avgör vilken av nedanstående tre proteser som är bäst för dog.

Vanlig helprotes
En traditionell helprotes sätts in i munnen när alla återstående tänder tagits bort och vävnaderna har läkt. Läkningen kan ta flera månader och under den tiden fick man ofta förr vara utan tänder.

Omedelbar helprotes
En omedelbar helprotes sätts in i munnen direkt efter att de sista tänderna tagits bort. Din tandläkare har mätt och gjort modeller av käken vid ett tidigare besök. Med omedelbara proteser behöver du aldrig vara utan tänder men de måste ändras flera gånger efter att de satts in. Detta beror på att käkbenet som stöder tänderna förändras när det läker vilket gör att protesen efterhand sitter löst.

Delprotes
En delprotes vilar på en gjuten ram av metall som fästs vid dina naturliga tänder. Ibland placeras kronor på några av dina naturliga tänder för att fungera som ankare för protesen. Partial protes är ett avtagbart alternativ till en bro.

Hur lång tid det tar innan man vänjer sig med proteser
Nya proteser kan kännas konstiga eller obehagliga de första veckorna eller månaderna. Det krävs träning för att äta och prata med proteser. Musklerna i kinderna och käken behöver tid på sig för att lära sig hålla protesen på plats. Ökat salivflöde, en känsla av att tungan inte får plats och mindre irritationer eller sår är inte ovanligt.

Skötsel
Några tips om hur du sköter dina proteser

– Håll proteserna över en handduk eller ett handfat med vatten när du tar ut eller sätter in dem. Proteser är ömtåliga och kan gå sönder om du tappar dem.

– Låt inte proteserna torka ut. Lägg dem i en speciell lösning för proteser eller vanligt vatten när du inte använder dem.

– Använd aldrig varmt vatten, det kan göra att de blir sneda.

– Borsta proteserna varje dag för att ta bort matrester och plack. Detta förhindrar även att de blir missfärgade. Du kan använda ultraljudsrengöring för att sköta om dina proteser, men det ersätter inte noggrann daglig rengöring.

– Borsta tandköttet, tungan och gommen varje morgon med en mjuk tandborste innan du sätter in proteserna. Detta hjälper till att avlägsna celler som lossnat från slemhinnans yta.

– Kontakta din tandläkare om proteserna går sönder, spricker eller sitter löst. Försök inte justera dem själv, det kan skada dem så att de kanske inte går att laga.

Kontaktuppgifter

Vi finns på Baltzarsgatan 1

Tel: 040-23 73 83
E-post: mail@iecenter.se

Öppetider
Måndag – torsdag 09.00 – 17.00
Fredag: 09.00 – 15.00

Telefontider:
Måndag, tisdag och torsdag
08.30 – 16.30
Onsdag och fredag 08.30 – 14.00
Lunchstängt mellan 12.30 – 13.00

Kontakta oss på +46 23 73 83 eller mail@iecenter.se