Tandfasader

Implant & Esthetic Center

Tänder med störande missfärgningar, mellanrum, ojämn tandrad eller fula fyllningar kan du få hjälp med. Skalfasader eller porslinsinlägg kan ge avsevärda estetiska förbättringar. Skalfasader görs i regel på framtänder och porslinsinlägg på tuggtänder.

En skalfasad är en ersättning för en skadad eller missfärgad del av emaljen på framsidan av en tand. Den görs oftast i porslin och kan vara en ersättning för en avslagen bit av en tand. Med hjälp av en fasad kan man också bredda en framtand för att fylla ut ett störande mellanrum.

Skalfasader
Skalfasader är ett alternativ till traditionella kronor. Fördelen med skalfasader är att man gör mycket mindre åverkan och i många fall knappt behöver borra i dina tänder. De täcker igen stora mellanrum eller täcker missfärgade tänder. De täcker även missformade tänder och sneda tänder. I dessa fall är skalfasader ett bra alternativ. Skalfasader är gjorda så att det är omöjligt att se att det inte är dina egna riktiga tänder. De missfärgas inte heller av kaffe, te, rödvin etc.

Hur gör man?
Tandläkaren börjar med att ta bort eventuellt skadad emalj och formar tand ytan genom en lätt slipning. Strävan är att fasaden ska täcka till exempel en missfärgning och vara så tunn som möjligt. En passande färg provas ut. Ett avtryck tas och våra tandtekniker framställer fasaden. Efter provning kan fasaden sättas fast på tanden.

Porslinsinlägg
Porslinsinlägg eller keramiska inlägg görs på tänder längre in i munnen. De ersätter ofta en större kariesskadad del av en tand eller stora och fula fyllningar. Ett porslinsinlägg har stora likheter med en riktig tand, både till färg och form. Inlägget kan med speciella metoder tillverkas av tandläkaren själv, men vanligen framställs det i samarbete med en tandtekniker. Fastsättningen av inlägget utgör ett viktigt moment och utförs noggrant med en särskild teknik.

Vid behandling
Om du funderar över en behandling med skalfasader så finns det några viktiga punkter att ta hänsyn till innan du påbörjar din behandling. Skalfasader är en permanent behandling. Eftersom en liten del av emaljen på tanden borras bort är behandlingen inte reversibel (omvändbar). Du bör ta bedövning under behandlingen. Detta för att vi skall kunna behandla dig absolut smärtfritt.

Skalfasader är starka och tål tuggtryck mycket bra, mindre bra drag och slitningar. Därför är det precis som med dina egna tänder så att patienter med skalfasader skall undvika att överbelasta sina skalfasader genom att exempelvis knäcka nötter, öppna kapsyler, bita i hårda kärnor m.m.

Vid flera skalfasader utförda i samma käke rekommenderar vi alltid att låta tillverka och använda en bettskena för att få maximal hållbarhet på dina nya skalfasader. Hur länge fasaderna håller, beror inte bara på materialet utan också på att du sköter dina tänder noggrant.

 

 

Kontaktuppgifter

Vi finns på Baltzarsgatan 1

Tel: 040-23 73 83
E-post: mail@iecenter.se

Öppetider
Måndag – torsdag 09.00 – 17.00
Fredag: 09.00 – 15.00

Telefontider:
Måndag, tisdag och torsdag
08.30 – 16.30
Onsdag och fredag 08.30 – 14.00
Lunchstängt mellan 12.30 – 13.00

Kontakta oss på +46 23 73 83 eller mail@iecenter.se